EmailDiscussions.com  

Go Back   EmailDiscussions.com > Email Service Provider-specific Forums > FastMail Forum
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Stay in touch wirelessly

FastMail Forum All posts relating to FastMail.FM should go here: suggestions, comments, requests for help, complaints, technical issues etc.

Reply
 
Thread Tools
Old 30 Mar 2020, 04:08 AM   #1
m46ah_30
Essential Contributor
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 300
Filters and sorting don't work for me...

I know it may well be my fault but I have tried every change I know and stilll my rules don't seem to do what I ask them to do. Example: I want to send mail from a specific sender to a bespoke folder. I write rules identifying the sender by (1) complete email address, (2) @ plus domain name (3) just domain name (4) just one word in domain name. I don't do this all at once but these are the changes I've tried. I direct the messages to be sent to a folder with a simple 1 word name, and that word doesn't appear in any other folders. I write the rules and click "Save" after which each in turn appears in the list of rules for distribution. Yet when these messages come from the sender they invariably end up in either my inbox or my spam folder, not in the folder I'm trying to direct them to. Either I have gremlins or a bad technique; any suggestions?
m46ah_30 is offline   Reply With Quote

Old 30 Mar 2020, 05:33 AM   #2
xyzzy
Essential Contributor
 
Join Date: May 2018
Posts: 280
For the ones going into spam, do you have those senders in your contacts?

For the others we would have to know what matching condition(s) you are using (for example, from email address is exactly [email protected]). Also is there some earlier rule in your rules list that may be matching first?

Last edited by xyzzy : 30 Mar 2020 at 05:45 AM.
xyzzy is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 07:51 AM   #3
gardenweed
Cornerstone of the Community
 
Join Date: Jun 2008
Location: Perth
Posts: 579
Per xyzzy's comment - you might have a pre-existing rule acting first.

Use the search feature in Rules to see if you have another rule that is hitting any part of your rule criteria first.
gardenweed is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 07:54 AM   #4
m46ah_30
Essential Contributor
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 300
Quote:
Originally Posted by xyzzy View Post
For the ones going into spam, do you have those senders in your contacts?
Yes... in fact I copied and pasted the email address of two of the domains I'm having trouble with from contacts to create the first set of distribution rules.

Quote:
For the others we would have to know what matching condition(s) you are using (for example, from email address is exactly [email protected]).
As I wrote earlier, I have tried "exactly" when matching both the entire email address and just the domain names. I have tried "contains" with the entire domain name and with key words in the domain.
Quote:
Also is there some earlier rule in your rules list that may be matching first?
No, that was the first thing I thought of. I began this whole process by deleting every pre-existing rule pertaining to any of these domains and started fresh as I described above. I have been extremely careful with punctuation and syntax in matches etc. The worst part of this is that some of my delete and/or distribution rules work while others don't.

Last edited by m46ah_30 : 30 Mar 2020 at 08:01 AM.
m46ah_30 is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 08:05 AM   #5
m46ah_30
Essential Contributor
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 300
Quote:
Originally Posted by gardenweed View Post
Per xyzzy's comment - you might have a pre-existing rule acting first.
That was easier before FM decided to just toss all the rules into one bunch instead of having them separated clearly into "delete", "distribute" and "send copy".
m46ah_30 is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 10:35 AM   #6
xyzzy
Essential Contributor
 
Join Date: May 2018
Posts: 280
Try reverting to the "old" rules code as a test?

One other point is that the new rules action has a checkbox to allow testing of additional rules. Make sure that isn't checked.

Last edited by xyzzy : 30 Mar 2020 at 10:59 AM.
xyzzy is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 11:18 AM   #7
m46ah_30
Essential Contributor
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 300
Quote:
Originally Posted by xyzzy View Post
Try reverting to the "old" rules code as a test?
I don't understand... how do I do this? And then how do I return to the new format if I choose to?

I don't know how long it will be before I receive any messages from the domains in question to be able to report anything.

Last edited by m46ah_30 : 30 Mar 2020 at 11:24 AM.
m46ah_30 is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 11:44 AM   #8
xyzzy
Essential Contributor
 
Join Date: May 2018
Posts: 280
If you are currently using the new rules stuff then at the bottom of the Filters & Rules page you will see,

Code:
 You are using our new, upgraded rules system. Something not right? Return to the old rules
Click Return to the old rules and then Turn off new rules.

If you are currently using the old rules you will see at the top of the Rules page,

Code:
Fastmail is improving the way rules and filters work. Learn more and upgrade
Click the Learn more and upgrade at the top and then Activate New Rules. When activating the new rules you also get an email from FastMail with the subject "Your rules have been updated".

If those rules you created are behaving differently between old and new then maybe you stumbled into some deficiency in the new code.

Update and caution for those with their own sieve code additions:
If you have to revert from the new rules back to the old rules for some reason the sieve code is reverted back to what it was at the time you switched from old to new. So any changes you make while in the new sieve code will be lost when you switch back to the old. Similarly for the rules set.

Last edited by xyzzy : 30 Mar 2020 at 02:18 PM.
xyzzy is offline   Reply With Quote
Old 30 Mar 2020, 08:05 PM   #9
m46ah_30
Essential Contributor
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 300
Thanks very much...
m46ah_30 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +9. The time now is 03:55 AM.

 

Copyright EmailDiscussions.com 1998-2013. All Rights Reserved. Privacy Policy